Το σύστημα δικαιοσύνης καταρρέει ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης ζητώντας ψήφιση νομοσχεδίων από Βουλή

Με την παραδοχή ότι «το σύστημα δικαιοσύνης καταρρέει», η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, τόνισε τη Δευτέρα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στην οποία παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2022, την επείγουσα ανάγκη για προώθηση της μεταρρύθμισης στον τομέα δικαιοσύνης, με την έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιον του νομοθετικού σώματος, καλώντας τη Βουλή «να δώσει στον πολίτη αυτό που αναμένει και του ανήκει».

Από την πλευρά τους, Βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης διατύπωσαν επικρίσεις κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και των κτηριακών εγκαταστάσεων των δικαστηρίων, ιδιαίτερα στην επαρχία Λευκωσίας.

Στην αρχική της τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η κ. Δράκου αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση του τομέα της δικαιοσύνης είπε πως «βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο των αποφάσεων και η Βουλή έχει τον τελευταίο λόγο». «Ως Υπουργός  Δικαιοσύνης δηλώνω με τον πιο κατηγορηματικό  τρόπο, ότι ένα σύστημα που χρειάζεται μέχρι 15 χρόνια για να αποδώσει δικαιοσύνη δεν μπορεί, δεν γίνεται να παραμείνει άλλο. Το σύστημα δικαιοσύνης καταρρέει. Τούτο δηλώνεται δια στόματος Ανώτατου Δικαστηρίου, Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ακαδημαϊκών, οργανώσεων, φορέων. Ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών», σημείωσε.

Τόνισε πως «οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο που αναλάβαμε και συζητούμε εδώ και χρόνια, με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στον τόπο  Ο καθένας μας τίθεται πλέον ενώπιον των ευθυνών του.  Ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Η Βουλή να δώσει στον πολίτη αυτό που αναμένει και του ανήκει», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη, μεταξύ άλλων, πως «όραμά μας μέσα από αυτή την προσπάθεια, είναι η εδραίωση ενός ταχύτερου και αποτελεσματικότερου συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, που θα είναι λιγότερο δαπανηρό για τους πολίτες και θα διασφαλίζει υψηλά επίπεδα διαφάνειας και ποιότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης», προσθέτοντας πως «κάτι τέτοιο, αναντίρρητα θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του λαού στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, όσο και στη βελτίωση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό».

Η κ. Δράκου είπε πως «άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στο έργο της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων στα δικαστήρια (backlog) το οποίο αποτελεί δική του αρμοδιότητα».

Αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, ενώ έκανε λόγο και για την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών και τη κατάλληλη στελέχωση των δικαστηρίων. Σημείωσε πως μεγάλος αριθμός έργων έχουν προωθηθεί ή/και υλοποιούνται τα τελευταία πέντε χρόνια με συνολικό κόστος €28 εκ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η προσοχή μας επικεντρώνεται στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου Λευκωσίας, για στέγαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου και των Δικαστηρίων Ειδικής Δικαιοδοσίας σε ένα ενιαίο και σύγχρονο χώρο, που ομολογουμένως παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση.

Γι’ αυτό, ανέφερε, «σε συνάντηση υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε τελευταία πάρθηκαν αποφάσεις για επίσπευση των διαδικασιών».

Είπε πως εντός του 2022 θα κηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, με τη συμπερίληψη όλων των φάσεων του έργου. Αναμένεται η ολοκλήρωση του Διαγωνισμού και η βράβευση των επιτυχόντων αρχές του 2023. Στη ίδια σύσκεψη επίσης αποφασίστηκε, ότι στο μεταξύ θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη βελτίωση των υφιστάμενων κτηρίων (διατηρητέων) του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ανέφερε η κ. Δράκου.

Σε σχέση με την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, είπε πως το Υπουργείο ετοίμασε την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς και το Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια και αναφέρθηκε επίσης στα σχετικά νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής.

Για την Αστυνομία, είπε πως η αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός της βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και γίνονται στη βάση μελέτης που ετοίμασαν ειδικοί εμπειρογνώμονες μέσω αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα με στόχο τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, στη δημιουργία νέου πλαισίου εκπαίδευσης και ανάπτυξης και στη δημιουργία σύγχρονης διεύθυνσης ανθρώπινου δυναμικού. Πρόσθεσε πως ποσό ύψους €1,2 εκ. περιλήφθηκε στον Προϋπολογισμό του 2022 το οποίο αφορά στο έργο της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε επίσης σε άλλους τομείς που αφορούν τις δράσεις και τις πολιτικές που υλοποιεί το Υπουργείο και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σύστημα δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά, την αντιεγκληματική πολιτική, την σωφρονιστική πολιτική, την επανένταξη αποφυλακισθέντων, τη βία κατά των γυναικών, το οικογενειακό δίκαιο και την ισότητα των φύλων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών, η κ. Δράκου είπε, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά το θέμα των ανεκτέλεστων ενταλμάτων πως έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αποφασίστηκε σε συνεργασία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και όλους τους εμπλεκόμενους ένα σχέδιο για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.

Έχει διοριστεί ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος είναι υπεύθυνος του έργου. Έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να γίνει ένα ξεκαθάρισμα αυτών των υποθέσεων που εκκρεμούν, ανέφερε, και ανακοίνωσε πως «έχουν εισπραχθεί 900 χιλιάδες ευρώ με βάση τις πρώτες ενδείξεις σε ένα μήνα». Πρόσθεσε πως σίγουρα θα πρέπει να επιδιωχθεί μια μόνιμη λύση.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, απαντώντας επίσης σε ερωτήματα των Bουλευτών, ανέφερε πως σήμερα υπάρχουν 613 κενές θέσεις στην Αστυνομία κάτι που δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα. Αναφερόμενος στο θέμα της οδικής ασφάλειας είπε πως πέρσι είχαμε 48 νεκρούς σε οδικές συγκρούσεις και φέτος, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, είμαστε στους 42.

Είπε πως παρατηρείται μη συμμόρφωση των οδηγών προς τη νομοθεσία και τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ανέφερε πως ορισμένες φορές διερωτώνται «πώς έγινε αυτό το θανατηφόρο». Ανέφερε πως με τη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης δεν θα μειωθεί ο αριθμός των αστυνομικών που βρίσκονται στους δρόμους.

Εξάλλου, ο λειτουργός στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντιεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής, Άριστος Τσιάρτας,  απαντώντας σε ερωτήσεις αναφέρθηκε στο θέμα της δημιουργίας του χώρου φύλαξης ανήλικων παραβατών της νομοθεσίας και είπε πως έχουν ετοιμαστεί οι προδιαγραφές του χώρου και πως αρχές του 2022 αναμένεται να βγουν σε προσφορές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, είπε, μεταξύ άλλων, πως «η Βουλή ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να συνεδριάσει και να αποφασίσει και για τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης, το οικογενειακό δίκαιο, το εμπορικό δικαστήριο, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Σημείωσε πως το θέμα είναι «να τα βρουν οι θεσμοί», επισημαίνοντας πως «δεν είναι θέμα απόφασης της Βουλής όταν ένας κορυφαίος θεσμός της δημοκρατίας διαφωνεί πχ με ένα νομοθέτημα». Και εμείς θέλουμε να περάσουν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια αν είναι δυνατόν χτες, συμπλήρωσε.

Συμφώνησε πως το σύστημα της δικαιοσύνης καταρρέει και επεσήμανε πως όσοι ευθύνονται πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί το ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε πως «η δικαιοσύνη στην Κύπρο είναι ο φτωχός συγγενής και καταρρέει». «Είναι ο φτωχός συγγενής ιδιαίτερα αυτής της Κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «η δικαστική μεταρρύθμιση όπως την έχετε επεξεργαστεί και καταθέσει μπορεί να δημιουργεί μια διαφορετική διαδικασία σε επίπεδο τριτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, όπου έχουμε περίπου 5.000 καθυστερημένες υποθέσεις, αλλά εκείνο που δεν λέτε στον Κύπριο πολίτη είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, η παθογένεια, το καρκίνωμα της κυπριακής δικαιοσύνης, οι μεγάλες καθυστερήσεις είναι οι 42.000 καθυστερημένες υποθέσεις που είναι στα επαρχιακά δικαστήρια και τις οποίες δεν αγγίζει η δικαστική μεταρρύθμιση».

Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε, ακόμη, ότι «η κατάσταση που επικρατεί στη Λευκωσία είναι εξευτελιστική για το κράτος, για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης και για τους διάδικους και είναι ντροπή για τον τόπο μας η εικόνα που επικρατεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για σημαντικές διαφωνίες που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Δικαστικής Υπηρεσίας. Είπε πως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης οφείλονται και στην έλλειψη δικαστών στα πρωτόδικα δικαστήρια, πέραν των άλλων και λόγω της έλλειψης κτηριακών υποδομών.

Είπε πως επίσης υπάρχει το θέμα της ασφάλειας των δικαστηρίων και πως υπάρχουν καθημερινά φαινόμενα βίας και ανεπίτρεπτες καταστάσεις.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για το θέμα των εξετάσεων για το αστυνομικό σώμα που δικαστικά έχουν ακυρωθεί, και εξέφρασε την ελπίδα να έχει βρεθεί λύση και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στις εν εξελίξεις διαδικασίες.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, αναφερόμενος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης είπε πως οι ποινές για τους  διακινητές μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι αυστηρές όπως προβλέπει ο νόμος.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε πως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες “και οφείλουμε να είμαστε αρωγοί και υποβοηθητικοί να λύνουμε τα προβλήματα”. Είπε πως στο θέμα της μεταρρύθμισης στον τομέα της δικαιοσύνης “επιβάλλεται να προχωρήσουμε χθες”. Για το κτίριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας τόνισε την ανάγκη για πιο ταχείς διαδικασίες.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, είπε πως σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης στον τομέα της δικαιοσύνης τόσο εκτελεστική όσο και νομοθετική εξουσία έχουν τον ίδιο στόχο. Ανέφερε πως πιστώνει την Υπουργό για το γεγονός ότι κάνει τις δικές της παραδοχές και δεν εθελοτυφλεί. Ανέφερε επίσης πως είναι προβληματισμένος για το θέμα των κέντρων αποτοξίνωσης, σημειώνοντας πως είναι κάτι που επείγει γιατί έχει την εντύπωση ότι τα σχολεία έχουν γεμίσει ναρκωτικά.

Προϋπολογισμός Υπουργείου Δικαιοσύνης
——————————————————–

Ο Προϋπολογισμός για το έτος 2022 του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, περιλαμβανομένων των Τμημάτων και Υπηρεσιών του, ανέρχεται στα €356,14 εκ. σε σύγκριση με €337,54 εκ. το έτος 2021. Τα συνολικά προϋπολογιζόμενα ποσά δαπανών του 2022, παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με το 2021, κατά €18,6 εκ. ή σε ποσοστό 5,51% .

Από το σύνολο των €356,14 εκ. που προϋπολογίζονται για το 2022, ποσό ύψους €288,18 εκ. ή ποσοστό 80,92%, περίπου, αφορά στις δαπάνες μισθοδοσίας και είναι αυξημένο κατά 4,51% από το αντίστοιχο περσινό (προσαυξήσεις και νέες προσλήψεις).

Οι υπόλοιπες δαπάνες του Προϋπολογισμού ποσού ύψους €67,96 εκ., αφορούν Τακτικές και Αναπτυξιακές δαπάνες πλην  του ποσού που αναφέρεται στη μισθοδοσία και σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό του 2021 ύψους (€61,79 εκ.), παρουσιάζουν αύξηση €6,17εκ. ή 10%.

Από τον συνολικό Προϋπολογισμό, €4,90 εκ. προορίζονται για τις δαπάνες της Διοίκησης του Υπουργείου, €23,92 εκ. για το Τμήμα Φυλακών, €279,93 εκ. για την Αστυνομία, €46,22 εκ για την Πυροσβεστική και €1,17 εκ για το Κρατικό Αρχείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,